et straatbeeld door de eeuwen heen
Rond 1700 waren de straten smal, met ongerepte bomen in vol ornaat. Hekken of heggen omzoomden de bleekvelden langs het water nog niet. Langs de gracht geen húskes (toiletten), die vond je aan de achterkant van de woningen, waarlangs ook water loopt. Op afbeelding 1 is goed te zien hoe de straten rond de gracht er vroeger uitzagen.

De Gracht door de eeuwen heen
Afb. 1 (anno 1700) en 2 (anno 1900): de Ee- en Galamagracht door de eeuwen heen

Op de prent aan de rechterkant is de situatie al behoorlijk zoals nu. Veel van de tot leibomen gesnoeide bomen zijn in de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog gesneuveld, maar na de oorlog zijn op de lege plaatsen keurig jonge boompjes teruggeplant. Als je goed kijkt, zie je dat er lantaarn- en electriciteitspalen voor de woningen langs zijn geplaatst.


Grotere kaart weergeven

et station van IJlst
8 november 1885 was een heuglijke dag. IJlst aangesloten op het landelijke spoornet! Het werd de trotse eigenaar van een eigen station, langs het spoor van Leeuwarden naar Stavoren. Het station is gesitueerd nabij het gemeentehuis, ter hoogte van de rotonde aan het eind van de Stadslaan.

Station IJlst (1920 versus 1985
Afb. 3 (anno 1920) en 4 (anno 1985)
tot 1973 nog een statig stationnetje met dubbel spoor,
na 1984 nog slechts een veredeld bushokje met enkel spoor.

Meer dan eens was het onduidelijk of het station kon blijven bestaan. Het waardige stationspand van 1885 was in de periode mei 1938 - juni 1940 en gedurende de periode na maart 1941 niet in gebruik. Lange tijd stond het leeg en - helaas!! - werd het statige stationspand uiteindelijk in 1973 gesloopt. Die beslissing bleek - ondanks het lange wachten - toch te voorbarig, want na iets meer dan 10 jaar werd besloten dat een spoorlijn toch nuttig zou zijn. De heropening volgde op 2 juni 1985. Helaas markeert niet langer het statige gebouw de halte: er is een glazen wachtruimte voor in de plaats gekomen.


Grotere kaart weergeven

ooitgedagt: rijksmonument te huur
Voor wie nog een unieke huisvesting zoekt in het centrum van IJlst: het gele steentjesgebouw, restant van de Nooitgedagtfabriek, is in 2005 volledig gerenoveerd. Op het voormalige terrein van de fabriek zijn moderne grachtenpanden en appartementen verrezen en is de de "piip" als kunstwerk in ere hersteld. De overkluizing is echter voorgoed verdwenen.


Grotere kaart weergeven

eer weten?
De laatste ontwikkelingen hierover vind je op de website van het IJlster Stadsbelang: stadsbelangijlst.nl. Meer over Nooitgedagt, de opkomst en ondergang van dit bedrijf, lees je op de pagina over de Ligging van IJlst.

Ûntwerp en idee fan Marit, 2001. Lêste oanpassings dien op 9 novimber 2010.
Eamelje mei Marit of besiekje harren eigen webside.