artelijk welkom!
Drylts is de Friese benaming van IJlst, een klein plaatsje van een paar duizend inwoners in de provincie Fryslân. Het is de hoofdstad van de gemeente Wymbritseradeel. Bekijk IJlst op de kaart:


Grotere kaart weergeven

ijn band met IJlst
In 1982, ik was toen 2 jaar oud, kochten mijn ouders een statig grachtenpand met hoge ramen en een stevige klassieke voordeur, met een trap ervoor. Vanwege de slechte staat van het pand werd al snel besloten dat een grondige renovatie nodig was. Plannen werden gemaakt, vergunningen aangevraagd en spaarrekeningen aangeboord. Maar wat bleek: het huis is één van de vier Rijksmonumenten van de gracht! Subsidie bleek voorhanden en plotseling werd de hele onderneming een restauratie. Deze zou een jaar duren, tot april 1984.

De inrichting van het huis is flink veranderd en is deels teruggebracht in oorspronkelijke staat. Het hele dak is zelfs van het huis geweest. De wijk Oud IJlst, waar het pand binnen ligt, heeft beschermd stadsgezicht. Daarom moesten de rode dakpannen vervangen worden door zwarte, om de oorspronkelijke situatie te herstellen. De bovenverdieping was het eerst klaar, dus daar trokken we snel in toen het in de winter zo koud was dat de watertoevoer naar de caravan niet meer werkte. Ik heb toen als peuter voor een improvisorisch (elektrisch) kacheltje in het nieuwe huis mijn sinterklaasliedjes gezongen.

Dat het pand een rijke geschiedenis heeft mag duidelijk zijn: het is ergens in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd. Van oorsprong was het een boerderij, maar toen mijn ouders het pand kochten zat er amper een tuin omheen, laat staan voldoende grond om watvoor soort vee dan ook op te laten grazen. Maar in 2006 deed zich een buitenkansje voor. In dat jaar hebben ouders de grond tot aan het water achter hun huis erbij kunnen kopen, waardoor situatie weer in ere is hersteld en de lappendeken van losse kadastrale nummers weer bij elkaar is gebracht. De cirkel is rond.

Hoewel ik al jaren uit huis ben heb ik de geschiedenis van dat pand, de mensen die erin gewoond hebben en de plaats waar het stond, altijd fascinerend gevonden. Uitzoeken wie erin gewoond hebben is lastig, maar de historie van de plaats waar het stond moet gemakkelijk te achterhalen zijn, nietwaar?

aarom deze website?
Bij aanvang van deze website in 2001 was er nog niets te vinden op internet over het verleden van IJlst. Er was nog geen Wikipedia, geen YouTube, geen Hyves, niks. Informatie vond je in boeken. Zó vorige eeuw.

Omdat ik vond dat IJlst aanwezigheid op internet verdiende heb ik me ingezet om alle informatie die ik in niet-digitale media kon vinden over het kleine maar zeer interessante IJlst, dat in het jaar 1268 officieel stad werd, waar de patriotten streden en waar een fregat naar is vernoemd in één van de Nederlands-Engelse zee-oorlogen, digitaal beschikbaar en vindbaar te maken. Zo hoop ik iedereen die geïnteresseerd is in IJlst, de ontwikkeling van steden en dorpen of in historie in het algemeen, te helpen ontdekken wat voor interessante geschiedenis IJlst heeft. Veel leesplezier toegewenst! En... vind je informatie op een pagina leuk? Vertel het dan via je Facebook-account!

Meer weten over mij? Kijk bijvoorbeeld op linkedin.com/in/maritveenstra.

Ûntwerp en idee fan Marit, 2001. Lêste oanpassings dien op 8 novimber 2010.
Eamelje mei Marit of besiekje harren eigen webside.