![]() |
||
Toen in de dertiende eeuw de landen tusschen Friesland en Noord-Holland door de Noordzee werden verzwolgen,
en de Zuiderzee hare tegenwoordige uitgestrektheid bekwam, verlandde de Middelzee gelijktijdig zoodanig, dat
zij binnen een tijdsverloop van omstreeks twee eeuwen opgeslijkt en in voortreffelijke bouw- en weilanden
was herschapen. Lees gehele tekst
![]() Afb. 1: De Hemdijk in 1861 (rood). De weg van Sneek naar IJlst en Westhem, de Hemdijk, was de zuidelijkste grens. De Hemdijk beschermde het land tegen het zeewater dat ooit grote stukken van het laagveen weg had geslagen. Van noorderbreedte.nl:
[De Hemdijk is] de grens van een van de zogeheten hempolders: binnenpolders uit de Middeleeuwen die aanvankelijk
het water uit de (hoog)veengebieden in het zuiden keerden. [...] De kronkelende dijk volgt [...] de Ee of Ye,
waaraan IJlst (Drylts) is ontstaan. De lage ligging van de hempolders bij Sneek en IJlst is mede een gevolg van
de moernering (turfwinning) die in de vroege en volle Middeleeuwen plaats heeft gehad in dit gebied.
![]() Afb. 2: IJlst omstreeks 1700 Noordoostelijk, buiten de stad, bevond zich het slot van de Eeheer. In 1664 was dat heer Rispens. Op de plaats van de huidige Hervormde Kerk, waar vroeger een veemarkt was, stond de stins van kolonel Hettinga (niet op deze illustratie). Voorts stond er een rogmolen op de plaats van de Pikpôlle.
![]() Afb. 3: de Rat Op dit moment is IJlst nog één molen rijk: de uit 1683 stammende, maar in 1829 naar IJlst verhuisde de Rat. In 1978 is de molen in orginele staat hersteld, om nu nog dagelijks op windkracht dikke boomstammen tot planken te verwerken. In IJlst komen de rivier de Geeuw (vanuit Sneek, linksboven naar linksonder) en de rivier de Ee (van rechts naar links, dwars door het stadje heen) samen. Op afbeelding 2 is te zien dat op het knooppunt van deze twee rivieren, een ophaalbrug is geplaatst. De weg die daaroverheen IJlst uitloopt, gaat richting Sneek. Het is lange, lange tijd de enige route over het land geweest om IJlst in of uit te gaan. In het jaar 1664 lagen er vier ophaalbruggen en een vaste brug over de Ee. Momenteel is er nog slechts 1 ophaalbrug, alleen die over de Geeuw. De anderen zijn allen vast.
De hoven achter de beide rijen huizen langs de Ee waren bezaaid met kleine huisjes. De bekende lindebomen stonden er toen ook al, maar waren nog niet als leibomen gesnoeid. De huidige Zevenpelsen en Uilenburg (nu onderdeel van de wijk Âld Drylts) bestonden nog niet. Al het gebied direct rond het IJlst wat nu is beschreven, was toen nog weiland. Alleen het grasland aan de achterkant van de Uilenburg en de Eegracht (de zgn. Rûterpolder, het land rechtsonder op afbeelding 2) is momenteel nog niet bebouwd, maar daar zijn wel plannen voor (en protesten tegen).
![]() Afb. 4: Nooitgedagt in 1916
Vervoer over het water werd echter logistiek steeds meer een probleem. Door een deel van de Ee droog te leggen ter hoogte van de Nooitgedagt-fabriek, werd een deel van dit probleem opgelost. De overkluizing bestaat nog altijd, centraal in IJlst gelegen. Nooitgedagt kon nu het opgekochte stuk terrein aan de overkant van het water gemakkelijker bereiken. In 1990 had de firma zelfs een spoorlijntje aangelegd over de overkluizing, om zo verbinding te hebben met de tegenovergelegen opslagloodsen (droogloodsen) voor hout, die op het stuk terrein aan de overkant van de gracht waren gebouwd. Na verhuizing naar het industrieterrein van IJlst bleek aan het begin van deze eeuw dat voortbestaan niet haalbaar was. Inmiddels zijn de naam Nooitgedagt, de Dryltser Piip en het Gele steentjesgebouw de enige overgebleven herinneringen.
![]() ![]() Afb. 6 en 7: Het voormalig stadhuis, voor en na de aanleg van de Sudergoweg (lopend langs rechts. Zie ook de andere brug). Om het groeiende bereikbaarheids-probleem het hoofd te bieden, werden er enkele huizen aan de Galamagracht gesloopt, om zo een doorgang te creeeren richting de weg tussen Sneek en Jutrijp: de Sugergoweg. Ik heb (nog) niet kunnen achterhalen wanneer de sloop van de tussenliggende panden ten behoeve van de aanleg van de Sudergoweg heeft plaatsgevonden, maar ik vermoed dat het tussen de jaren '60 en '80 van de vorige eeuw is geweest. Hoe dan ook was het een belangrijke stap, omdat IJlst uit haar isolement werd gehaald en gelegenheid kreeg tot groei. De wijken De Rat (jaren '80) en het Croleskwartier (jaren '90) konden gebouwd worden. Dat men terugkomt op het plan deze route de belangrijkste aanvoerroute voor motorisch verkeer te houden, heeft alleszins te maken met de overbelasting van de Galamagracht: de huizen zijn niet gebouwd op de hoeveelheid verkeer die ervan gebruik maakt. Zie voor meer informatie IJlst nu. |
||
Eamelje mei Marit of besiekje harren eigen webside. |