![]() |
||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
De scheepsbouw en de scheepvaart vormden toen de grondslag van het economisch leven in IJlst. Het is niet bekend hoe groot de omvang van de eigen scheepvaart was. Wel is bekend dat zij in een groot gebied opereerde. Zo bevoeren IJlster schippers het Europese kustgebied van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee. Er werd zelfs deelgenomen aan de walvisvaart.
![]() Afb. 2: De kerk en scheepswerf - eind 18e eeuw Hoewel de handel en de scheepvaart in de achttiende eeuw achteruit gingen, bleef de houthandel belangrijk in IJlst. Mogelijke oorzaak voor deze achteruitgang kan zijn dat de handel zich deels verplaatste naar Sneek. In 1818 had IJlst waarschijnlijk nog slechts 5 kleine scheepswerven.
Na de Nederlandse overwinning in de Vierdaagse Zeeslag (11 - 14 juni 1666), waarin de
zware Prince Royal zich overgaf, leek het er even op dat Engeland
[...] verslagen was.
Over het schip is bekend dat het tot de admiraliteit van Amsterdam behoorde (niet die van Friesland!), 140 bemanningsleden en (in 1666) 30 tot 38 schietwapens aan boord had. In dat jaar raakte de IJlst beschadigd tijdens een vierdaags gevecht (tussen 11 en 14 juni dus), waarbij vijf bemanningsleden overleden en elf gewond raakten. Hoewel van sommige schepen nog valt te achterhalen hoe ze aan hun eind zijn gekomen (in vlammen opgegaan, gezonken tijdens gevecht), kan ik over de IJlst helaas niets met zekerheid achterhalen. Schepen als deze hadden vaak imposante namen als "Hollandia" of "Gelderland", "Gouden Leeuw" of "Prins Willem". Toch een hele (veelzeggende!) eer dat er ook ooit zo'n schip bestond dat "IJlst" gedoopt is.
Op 15 augustus 1822 werd het recht op de beurtveer naar Sneek met, uitsluiting van alle anderen, verleend aan de IJlster schipper Jetse Wybrens Bleeker. Behalve op zondag was hij verplicht elke dag om 09.00 uur 's morgens te vertrekken uit IJlst. Om 14.00 uur werd dan de terugtocht uit Sneek aanvaard. Het vrachtloon was in een stadsreglement vastgelegd:
Sybesma heeft het na de oorlog toch weer boven water gehaald en in ere hersteld, om er tot 1960 zijn brood mee te kunnen verdienen. In dat jaar heeft Sybesma het moeten verkopen naar Noord-Holland, omdat het niet meer genoeg opbracht. In 1992 kreeg de gemeente Wymbritseradeel te horen dat het schip gesloopt zou worden. Doordat de gemeente het schip kocht en het in 1993 volledig gerestaureerd kon worden, kan dit stukje cultuurhistorie tegenwoordig nog gehuurd worden voor dagtochten.
In 1794 vielen de Fransen Nederland binnen om de patriotten te helpen in hun strijd om 'vrijheid, gelijkheid en broederschap'. Stadhouder Willem V was genoodzaakt te vluchten naar Engeland, waarna de patriotten de Bataafse Republiek uitriepen. In 1799 vonden de Britten en de Russen blijkbaar dat ze zich genoeg geïrriteerd hadden aan de door aartsvijand Frankrijk beïnvloede Bataafse Republiek: ze vallen Noord-Holland binnen. Herhaaldelijk wordt slag geleverd, maar de Bataafse en Franse troepen jagen ze uiteindelijk het land uit. De bezetting van de Fransen neemt groteske vormen aan wanneer Napoleon in 1806 de Bataafse Republiek opheft en, om zichzelf te versterken tegen de Engelsen, hij van Nederland een koninkrijk maakt met broer Lodewijk Napoleon op de troon. In 1810 wordt Nederland zelfs geheel bij Frankrijk ingelijfd. Het juk van de Fransen duurt tot 1813, dan keert Willem van Oranje (zoon van Willem V) terug als stadhouder. In 1815 kroont hij zichzelf tot koning Willem I, soeverein der Nederlanden en Groothertog van Luxemburg. Na de slag bij Waterloo (1815, waarbij Napoleon wordt verslagen), wordt het rustig. Voor IJlst had deze politieke onrust ernstige gevolgen voor de economie. Tot aan 1800 was het IJlster scheepstype, de ‘Kogge’, dé vrachtvaarder van Holland. Maar onder het Franse juk kwam de zo belangrijke overzeese handel volledig stil te liggen. "De zee is open, de koophandel herleeft", gold niet voor IJlst. Na de bevrijding van het Franse juk lukte het nooit meer de IJlster scheepsbouw te laten herleven. Met de bouw van kofschepen was het voorgoed afgelopen. |
|
Eamelje mei Marit of besiekje harren eigen webside. |